Gospel

Moderne gospelmuziek

Vrijwel gelijktijdig met de opkomst van de seculiere popmuziek ontwikkelde zich parallel daaraan reli-popmuziek: ook wel eigentijdse gospel genoemd. In tegenstelling tot traditionele gospelmuziek zijn de muzikale stromingen bij eigentijdse gospel vergelijkbaar met die van de seculiere popmuziek, zoals de genres pop, rock, hiphop, dance, soul en r&b.

Op wereldschaal opereert de muziekindustrie in twee segmenten: gospel en seculier. De laatste jaren is er veel gedaan aan kwaliteitsverbetering van gospelmuziek. Hierdoor kan moderne gospel concurreren met seculiere popmuziek. Het verschil komt tot uitdrukking in de inhoud. In eigentijdse gospel klinkt de christelijke identiteit door in de muziek.

Op de Veluwe was Radio Nunspeet destijds het eerste station dat aandacht besteedde aan eigentijdse gospel. Gospelmuziek is te onderscheiden in: getuigenismuziek, lifestylemuziek, neutrale muziek en praise c.q. worshipmuziek. Kerkelijke radioprogramma’s gebruiken getuigenismuziek om te evangeliseren en draaien praise c.q. worshipmuziek (lofprijs en aanbidding) om het geloofsleven op te bouwen.

De eigen gospelprogramma’s van Radio Nunspeet concentreren zich op neutrale muziek en lifestylemuziek. De teksten van deze muziek zijn niet uitgesproken evangelisatiegericht. In deze liedjes wordt het geloof meer toegepast op alledaagse zaken, zoals vriendschap, leven, liefde, etc.

Het zijn juist deze goed in het gehoor liggende songs van gospelartiesten die regelmatig de internationale hitlijsten halen. De kijk van de artiest op levenssituaties die in deze catchy popsongs doorklinkt, blijkt voor iedereen herkenbaar te zijn. Voorbeelden hiervan zijn songs als Butterly Kisses (Bob Carlisle), Kiss Me (Sixpense non the richer) en Stuck (Stacie Orrico).

De praktijk laat zien dat steeds meer luisteraars in ons land afstemmen op muziekzenders die deze moderne christelijke muziek ten gehore brengen. Hitparade artiesten die ook reli-popsongs in hun repertoire hebben, vergroten de populariteit van deze muziek bij een breed publiek.

Radio Nunspeet heeft als eigen gospelprogramma’s: Good Music Time, Late Night Gospel, Gospels van Toen en Music Mission. Op dinsdag is de Knuffelplaat elk uur een lifestyle-song van een gospelartiest.

Late Night Gospel (Presentator: Jan Bruinenberg)

Late Night Gospel is een easylistening programma, afgewisseld met gedichten. In dit programma wordt luistermuziek gedraaid van gospelartiesten, afgewisseld met relaxte muziek van seculiere artiesten die past in de sfeer van het programma. De inhoud van de gedichten gaat over alledaagse dingen van het leven.
Het programma wordt wekelijks op maandagavond tussen 23.00 en 24.00 uur uitgezonden.

Good Music Time (Presentator: Jan Bruinenberg)

Good Music Time is een eigentijds gospelprogramma, waarin popmuziek wordt gedraaid van topartiesten uit de gospelwereld. Met muzikale genres, zoals bekend van de Knuffelplaat op dinsdag. Aan bod komt muziek uit de hitlijsten van de gospelwereld. Verdere items: gospelcd van de maand, retroschijf , nieuwtjes, gospeloldtimer, prijsvraag, interviews en concertinformatie. Het programma wordt wekelijks uitgezonden op dinsdag tussen 17.00 en 18.00 uur.

Gospels van Toen (Presentator Reinald Hofman)

“Gospels van Toen” een programma met nieuws en muziek uit de vorige eeuw. De grens tussen gospel en seculier bestaat bij hem niet, dus hoor je naast Larry Norman en Amy Grant, ook rustig Lenny Kravitz en U2
Gospels van toen wordt iedere 3e, 4e, en e.v.t 5e dinsdag van de maand uitgezonden tussen 23:00 en 0:00 uur.

Music Mission (Presentator: Eric Zoet/Marc Schouten)

Music Mission is een eigentijds gospelprogramma, waarin vooral lifestyle-gospel in popmuziekstijlen wordt gedraaid. Vaste items in het programma zijn: ABC-tje van de week met aandacht voor een artiest die past bij de letter van het alfabet, gospelcd van de maand, song van de week met focus op tekstinhoud, concertagenda en verjaardagsagenda. Het programma wordt wekelijks uitgezonden op donderdagavond tussen 20.00 en 21.00 uur.

Kerkelijke gospelprogramma’s

Deze worden roulerend op Radio Nunspeet uitgezonden op dinsdagavond tussen 22.00 en 23.00 uur:
Gospelspecial (week 1), The Light (week 2), Relipop (week 3), Gospeltime (week 4), Gospelpop (week 5).