In memoriam

Jan Fokkens  (1940-2019)

“ It don’ t mean a thing if it ain’ t got that Swing”  

Met Jan was je verzekerd van leven in de brouwerij. Nooit verlegen om een kwinkslag en een net-over-de-top mop. RTV Nunspeet kende Jan als Jazz -maestro die zijn wekelijkse programma Jazz Connection jarenlang met bezieling samenstelde en presenteerde. Zijn persoonlijke collectie (vinyl en cd) Jazzopnames leek onuitputtelijk.

Twintig jaar geleden kwam Jan binnenlopen bij Radio Nunspeet met Jan Mol, die had ‘em gespot in Epe bij het jaarlijkse zomerJazzfestival. Dat was Jan Fokkens ten voeten uit: grondlegger, regisseur en producer van Jazz Comes to Town in Epe. Legendarisch zijn ook de radioprogramma’ s die Jan maakte met Jacques Schols ( als duo presentator bij RTV Nunspeet) contrabassist van the Ramblers.
Dexter Gordon, Ben Webster. Jan nam de luisteraars van RTV Nunspeet mee in zijn JazzWalhalla. Het Modern Jazz Quartet met Milt Jackson en the New York Chamber Symphony; Oscar Peterson en Louis Armstrong. Het waren Jan zijn favorieten die hij wekelijks de ether in stuurde.

Tot de laatste snik bleef Jan programma’ s maken voor Radio Nunspeet. Het kostte ‘em afgelopen jaren zichtbaar moeite om naar de studio te reizen en de programma’ s te presenteren. Maar zijn Jazzhart overwon alle praktische bezwaren.

Totdat er op 1 april j.l een streep door gezet werd.
We missen Jan, we zijn ‘em veel dank verschuldigd voor al die jaren en prachtige Jazzmuziek waar hij de medewerkers en luisteraars van Radio Nunspeet kennis mee liet maken.   

Luuk Meuwese (1947-2018)

Brabander Luuk plonsde in de jaren zestig net als veel mede-babyboomers tot zijn kin in de golf popmuziek, voor een groot deel ook nog eens opgedist door de ongeregelde muziekzenders voor de Engelse, Nederlandse en Vlaamse kusten. Zijn droom was om mee te lopen in de muziek als discjockey of radiopresentator – maar in het voetspoor van het zelfstandige ondernemerschap van zijn ouders werd hij zelf toch ondernemer in de damesmode.

Jaren later werd hij verantwoordelijk voor verschillende concepten en formules: ondernemerschap, in- en verkoop, winkelinrichting, zakendoen. In de loop van de decennia werd hij een autoriteit. Je noemde Luuk een plaatsnaam, en hij wist in welke straten de beste winkels zaten, de namen van eigenaars en personeel, en de merken die zij verkochten.

Maar zijn jeugdliefde bleef ook meespreken. Hij was de hitlijsten uit zijn tienertijd niet vergeten, en verzamelde zowel de muziek, als opnamen van gepresenteerde programma’s van Nederlandse, Vlaamse en Engelse zeezenders, waarin die singles en LP’s te horen waren. Zo ontstond 25, 30 jaar na dato vanzelf een soort geschiedschrijving over “De Radio van Toen”, die hij zelf ging presenteren op kabel- en internetstations als Radio 192, en uiteindelijk op Radio Nunspeet. Hij werd er kind aan huis.

De wekelijkse vleug Brabantse gezelligheid die Luuk meebracht naar de studio van RTV Nunspeet op zijn opnamedagen, blijft voorgoed weg.